vaderetro

Projecte

Retroflexions de frontera oest: Connexions en transports latitudinals i recirculacions de gir a l'Oceà Atlàntic (VA-DE-RETRO) és una iniciativa que estudiarà dues regions claus de l'Oceà Atlàntic: la retroflexió de la Corrent del Nord de Brasil a l'equador, davant de la descàrrega de l'Amazones, i la trobada de les Corrents de Brasil i Malvines, davant de la descàrrega de Rio de La Plata.

 

Aquestes regions son clau per tant connecten els tròpics, on l'oceà incorpora grans quantitats d'energia solar, i les altes latituds, on aquesta energia s'allibera a l'atmosfera. També son fonamentals per la distribució de nutrients i oxigen dissolt, que controlen els cicles biogeoquímics dels oceans. Son unes veritables vàlvules reguladores de la circulació global oceànica i, en conseqüència, de l'estat climàtic del nostre planeta.

 

Al projecte VA-DE-RETRO participen investigadors de l'Institut de Ciències del Mar, la Universitat de Girona i la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració d'investigadors d'altres centres espanyols i estrangers. El projecte és finançat pel Plan Nacional de Investigación y Desarrollo del Ministerio de Economía y Competitividad del govern espanyol.